Populiariausi įrašai:

2010 m. rugsėjo 6 d., pirmadienis

BOYEN TVIRTOVĖ

      Tarp Negotino ir Kisainto ežerų Gižycke (Lenija) , kaip svarbus objektas saugantis strateginį sąsiaurį buvo pastatyta tvirtovė.
      Kaip padėka už pastangas statant tvirtovę ,tvirtovė buvo pavadinta tuometinio Prūsijos Karo ministro generolo Hermano von Boyeno vardu. Tvirtovė buvo pradėta statyti1844.09.04 padedant kertinį akmenį, nors įsakymas karaliaus Frydricho Vilhelmso IV buvo išleistas 1843 balandį.




Baigta tvirtove statyti 1855m. Teritorija kuri priklauso tvirtovei siekia apie 100ha, ji yra netaisyklingos šešiakampės žvaigždės formos , su kiemu viduryje. Visa tvirtovė apjuosta maždaug 5 m aukščio, 3,3 km ilgio akmenų ir plytų siena, vadinama Carnoto mūru, be to, ją supa sausas griovys ir išorinis bei vidinis žemės pylimai. Tvirtovėje yra 6 bastionai. Trys iš jų pavadinti generolo von Boyeno vardais: Leopoldas, Liudvikas ir Hermanas, kiti trys – pavadinti generolo herbo simbolių pavadinimais – Kardas, Teisė ir Šviesa (vok. Schwert, Recht ir Licht).
     „Įėjimą į tvirtovę saugo dviejų elementų neogotikiniai vartai. Ištaigingiausi yra pagrindiniai „Gižycko“ vartai. Iš Negotino ežero pusės vandens kelią saugojo Vandens vartai, nebenaudojami nuo to laiko, kai atsiradus geležinkelio linijai buvo užpiltas kanalas. Viduje buvo ginklų sandėlis, patalpos, skirtos pratyboms, arklidės, kalvė, dirbtuvės, du svirnai ir pašto balandžių stotis, kur laikyta apie 700 balandžių. 1855 m. –oficiali tvirtovės statybos pabaigos data. Boyen tvirtovė niekada nebuvo paimta. Žvelgiant iš strateginės gynybos pozicijų, didžiųjų Mozūrijos ežerų linija regione vaidino didelį vaidmenį. I pasaulinio karo išvakarėse natūralios gamtos užtvaros ir tvirtovės įtvirtinimai turėjo sulaikyti į Rytprūsius žengiančią rusų armiją. Gižycko fortas vaidino svarbų vaidmenį aplinkinėse žemėse vykdant mobilizaciją. Jai pasibaigus didžioji armijos dalis buvo išvesta iš Gižycko, mieste liko apie 4000 pulkininko Busse vadovaujamų kareivių. Šie kariai puldinėjo besiartinančią Rusijos kariuomenę, o 1914 m. rugpjūtį sėkmingai gynė tvirtovę nuo rusų antpuolių.“
     Šiuo metu tai viena patraukliausių vietų turistams Gižyčke. Vasara čia veikia pramogų centras . Nuostabioje amfiteatro aplinkoje vyksta žinomų atlikėjų koncertai ir festivaliai, nuo seno turintys ištikimų žiūrovų, pvz. jūreiviškų dainų festivalis „Jūreiviškos dainos Gižycke“. Tvirtovėje taip pat veikia jaunimo nakvynės namai, muziejus, senų motociklų ir narų klubas, radijas.

Aldona Kalinienė
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą