Populiariausi įrašai:

2010 m. rugsėjo 5 d., sekmadienis

KAROSTA- KARINIS LATVIJOS RAJONAS

 
 Iš 25-30 tūkstančių gyventojų Karostos rajone dabar belikę maždaug 7 tūkstančiai. Šis rajonas yra vienas niūriausių ir gūdžiausių Liepajoje. Tokią atmosferą sudaro ne tik daugybė apleistų karinių pastatų, tuščių blokinių namų bei fortai, bet ir jame gyvenantys žmonės, kurie, rodos, linkę įdėmiai nužiūrėti kiekvieną pašalietį. Niekam ne paslaptis, jog šiuo metu Karostoje vyrauja didelis nedarbas, nusikalstamumas ir narkomanija.

Tačiau, kad ir kokia nepalanki padėtis yra šiame rajone, turistai smalsiai lanko buvusį karinį Latvijos rajoną.

  1980 metais, kai Liepaja priklausė Rusijos imperijai, buvo pradėtas grandijozinis projektas, kurio tikslas buvo pastatyti Karinę jūrų bazę. Tai tapo visiškai autonomine vieta su savo infrastruktūra, ,elektrine, vandentiekiu, bažnyčia, mokykla, net paštu. Rusijos caras Aleksandras III pasirinko šią vietą dėl niekad neužšalančio uosto (todėl gali švartuotis pavandeniniai laivai). Šiuo uostu vėliau naudojosi Tarybų Sąjungos Baltijos karinis jūros laivynas. Taigi, uostų buvo pasinaudota, tačiau pastatyti kariniai įtvirtinimai taip ir nebuvo panaudoti pagal paskirtį. Rusų kariuomenė apleido rajoną 1908 metais, o 1915 metais, per Pirmąjį Pasaulinį karą, fortai buvo išsprogdinti, kad jais nepasinaudotų vokiečių kariuomenė. Visgi, Sovietų armija grįžo Antro Pasaulinio karo metu į savo pastatytą karinę tvirtovę ir galutinai pasitraukė iš Karostos tik 1994 metais.
FORTŲ TVIRTOVĖ








 
Aštuoni fortai apie visą miestą buvo statomi nuo 1893 iki 1906 metų. Ją projektavo inžinierius generolas majoras Ivanas Mak-Donaldas. Vieni įspūdingiausių fortų tai Nearby Fortress(Tuvejie Forti) bei Northen Fortress(Ziemelu Forti). Pirmasis buvo susprogdintas Rusų kariuomenei traukiantis iš Liepajos, jo liekanas dabar skalauja jūra Karostos pakrantėje. Antrasis minėtasis fortas yra vos už kelių kilometrų ir nesusprogdintas, todėl galima paklaidžioti įmantriais požeminiais labirintais, kurie nei per plauką neprilygsta Kauno fortų tuneliams.

 

VANDENTIEKIO BOKŠTAS 
 1905 metais pastatytas vandens bokštas šiandien neveikia. Kadaise jis aprūpindavo vandeniu visą Karosto rajoną. Išlikę seni siurbliai byloja, jog vanduo buvo išgaunamas iš specialių gręžinių ir siurbliais išpompuojamas į bokšto rezervuarą, iš kurio vamzdžiais nutekėdavo vanduo į gyvenamuosius namus.


STAČIATIKIŲ BAŽNYČIA


Šviento Nikolajaus stačiatikių bažnyčia yra viena iš įspūdingiausių ir didžiausių visoje Latvijoje. Ją suprojektavo Peterburgo architektai: Sergejus Gelenzovskis ir Vasilijus Kosjakovas. Pastatui šiek tiek absurdo skonio duoda aplinkui stovintys bedvasiai, pilki, niūrūs daugiabučiai, nes Katedra, atvirkščiai nei aplinkiniai pastatai, spinduliuoja didybe ir galybe, kurią formuoja penki didžiuliai kupolai, įmantrūs raižiniai ir formos. Nepaisant to, jog Sovietų metais šventykla buvo smarkiai nusiaubta(joje buvo įrengtos sporto salės, kino teatrai), statinys atrodo vis dar įspūdingai. Dabar bažnyčia vėl priklauso tikintiesiems.

MANIEŽAS 
Didžiulis pastatas pastatytas jodinėti žirgais ir jūreiviams, kad galėtų atlikinėti gimnastikos pratimus. Tačiau nuotraukų, kaip atrodė maniežas kol kas dar niekas nerado, tad stebint belikusias sienas galite pasikliauti savo fantazijos vaisiais.


BALANDŽIŲ PAŠTAS

Beveik du dešimtmečius Karoste veikė karinė balandžių stotis. Regis, Rusijos caras pasikliovė senųjų išmintimi, jog balandžiai turi puikią orientaciją. Paleistas į laisvę balandis dažniausiai grįžta atgal, kur buvo augintas. Be kita ko , ši paukščių rūšis gali pasiekti 100 kilometrų per valandą greitį. Naujausių laikų istorijoje balandžiai buvo daugiausiai naudoti karo metu. Dabar neįprastos formos name įrengti butai, kuriuose gyvena žmonės.



KARININKŲ SUSIRINKIMO VIETA
Pilį kaip ir Katedrą suprojektavo tas pats Peterburgo architektūtos meistras Sergejus Gelenzovskis. Tai rusų jugenstilio architektūros pavyzdyz. Pasagos formos pilies statybai panaudotas pilkasis granitas ir marmuras. Fasadas atgręžtas į jūros pusę, matyt, pilies gyvavimo metais čia iš balkono grožėdavosi jūra laivyno elitas, bajorai, dvarininkai.
Latvijos nepriklausomybės metais pastate veikė tuberkuliozinė sanatorija, tarybų laikais- karo laivyno ligoninė, šiandien jame įrengtas Jūros pajėgų muziejus, tačiau į jį įeiti turistams negalima dėl prastos pilies būklės.

Tačiau galite aplankyti Karostos kalėjimą, kuriame veikia muziejus ir yra galimybė netgi gauti nakvynę šiam bauginančiam pastate, kuriame kalėjo karo belaisviai.KAROSTOS PASTATAI

Karosta verta aplankyti jau vien tam, kad pamatytumėte, kokią stiprią dvasią gali turėti miestas, išsiskirti savo netipiškumu. Raudonų plytų namai ir kiti kruopščia ir įdomia architektūra pasižymintys namai verčia pamastyti, kodėl šiais laikais beveik niekas nebestato tokių kokybiškų, išbaigtų, savo individualų stilių turinčių pastatų. Be to, nors Karostoje vyrauja nusikaltimai ir chuliganizmas, visgi apleisti namai, fortai sutvarkyti taip, kad pašaliečiai į juos nelandžiotų (užbetonuoti pirmų aukštų langas, uždėtos metalinės pertvaros), kai tuo tarpu Lietuvoje apleisti namai ir fortai, dvarai yra kritinės būklės, tačiau tik mažas procentas jų apsaugoti deramai. Butinai aplankykite šį Liepajos rajoną, neabejokite, jame tikrai rasite, ką pamatyti.

Augustė Rumbutytė
   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą