Populiariausi įrašai:

2010 m. rugsėjo 18 d., šeštadienis

KUR DINGO ŽALIADVARIS?


Patirtis rodo, jog gali būti ir taip, jog dvaras Lietuvoje yra, o duomenų bazėje jo lyg ir nebūta. Todėl neaprašyti gautos informacijos apie Žaliadvarį iš kaimo gyventojų- būtų itin šykštu.

Butrimonių seniūnijoje, Dukiškio kaime dar ganėtinai tvirtai stovi medinis dvarelis, kuriame jau apie tridešimt metų gyvena ketverios šeimos. Nors didžiulių sodų jau nebelikę (sako, kad nemažai medžių buvo iškirsta Smetonos laikais), tačiau kelios obelys vis dar žydi, išlikę tvenkinėliai, o aplink dvaro pastatą dygsta gražūs gėlynai pasodinti naujųjų gyventojų.

Stebėtinai gera dvaro būklė kelia džiugesį, nes jau daug Lietuvoje esančių medinių dvarų yra tikrai prastos būklės ar visai sunykę. Dvaras buvo ne tik ponios Stanevičienės namai, tačiau (jai ir vyrui mirus) ir biblioteka, mokykla ir net senelių prieglauda, kuri po to buvo perkelta į Šilutę. Visa tai mums papasakojo kaimo senolis, kuris gyvena netoliese dvaro. Žaliadvaryje kadaise dirbo jo tėvas vyriausiuoju darbų prižiūrėtoju ir prisiminimus perdavė savo sūnui. Senolis entuziastingai bandė mums piešti dvaro vaizdus, kaip jis atrodė anuomet- 80ha žemės priklausė dvarui, gyveno ponia Stanevičienė su sūnumi, o vyras bajoras dažniausiai Lenkijoje būdavo, ponia gera buvo, bet nepasisekę jai- Vokiečiai išvarė Stanevičienę gyventi į vieno kambario butelį ir norėjo net sušaudyti, tik darbininkai ją išgelbėjo sakydami ,jog ji itin gera dvariškė. O Smetonos laikais dvaro žemes išdalino savanoriams.

Kai buvo pradėtos dalinti žemės susimąstyta dėl kaimo pavadinimo(Žaliadvaris) ir poniai Stanevičienei liepta sugalvoti kitą. Tuomet ji pamatė taku bėgant du kiškius ir pasakė, jog kaimo pavadinimas bus DuKiškės. Kaimo pavadinimas pasikeitė, dvaras savo paskirtį prarado, o Stanevičiai buvo palaidoti Pievašionių kapinėse (apie 5kl nuo Žaliadvario).

Nors is kaip mūsų kalbintas senolis nostalgiškai kalba apie gražius dvaro sodus, kurių nebelikę, ir dabartinį kaimą, kuriame aplinkui dalis žemių niekeno neprižiūrimos, bet į miestą pas vaikus nenori važiuoti gyventi. Jis mums ramiu balsu atsako: „Mieste viskas ne taip. Čia ir medžiai su manim kalba, ir gyvunėliai...“

Augustė Rumbutytė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą