Populiariausi įrašai:

2010 m. rugsėjo 18 d., šeštadienis

Šamanai


 
Šamano vaidmuo-būti gydytoju ir tarpininku tarp žmonių bei dvasių pasaulių.


Žodis Šamanas yra kilęs iš evenkų kalbos, kuria kalba nedidelė medžiotojų ir elnių augintojų tungūzų bendruomenė Sibire. Iš pradžių taip vadinti tik šio regiono dvasinių praktikų atlikėjai. XX a. pradžioje Šiaurės Amerikoje šamanais vadinti įvairiausi žiniuoniai ir kerėtojai, o šiandien kai kuriems Naujojo amžiaus praktikams Šamanas yra kiekvienas, kuris turi bet kokių sąsajų su dvasiomis.

Šamaniškų religijų, kurių yra daugelyje pasaulio kraštų, bruožai visur panašūs-šamanai parenkami dvasių, mokomi pasiekti transą ir paleisti siela skristi į dangų arba pro pavojingus ledynų plyšius brautis į siaubingus požemio pasaulius. Jų kūnai išskaidomi dalimis iki pat skeleto(medžiotojų visuomenėje kaulai yra gyvenimo šerdis), paskui vėl sudėliojamas, irjie atgimsta, įgiję galios kovoti su dvasiomis ir gydyti jų aukas, žudyti jų priešus ir saugoti savo gentainius nuo ligų ir bado. Vėliau jų gyvenimas nesiskiria nuo kitų gentainių-jie tai pat medžioja, verda valgį augina daržoves ir tvarkosi namuose.Kai šamanai kalba apie kitus pasaulius, jie neturi galvoje, kad šie yra atitrūkę nuo mūsų. Greičiau tie kiti pasauliai atspindi mūsų pasaulio tikrąją daiktų prigimtį ir tikrąsias čia vykstančių įvykių priežastis. Toks supratimas bendruomenėje plačiai palaikomas, ir daugelis jos žmonių gali būti stipresni ar silpnesni šamanai , nelygu kaip giliai jie įžvelgia šią tikrovę.

Šamanizmas yra chameleoniškas reiškinys, būdingas skirtingų regionų tradicijoms įvairiomis istorinėmis ir politinėmis aplinkybėmis; kartais varžomas, jis gyvuoja kartu su pagrindinėmis pasaulio religijomis. Šamaniškomis idėjoms stinga oficialių struktūrų ir centralizacijos, kuriai atstovautų koks nors popiežius, dalailama, ar didingos induizmo šventyklos. Tokios nestabilios ir naujoviškos idėjos gali būti pritaikytos atokiame miške, kinų imperatoriaus rūmuose ar net san Francisko centro studijoje. Šamanui bet kuris pasaulis gali būti anas. Indijos džiunglių gelmėse anas pasaulis yra turgus su dviračiais ir lėktuvais o aname Sibiro ir Amazonijos pasaulyje gyvena daktarai iš kitų planetų.

Užuot ieškoję institucijos, kurią galėtume pavadinti šamanizmu, turėtume domėtis šamano asmenybe. Šamanas jungia tokias sritis, kaip religija, psichologija, medicina ir teologija, kurios vakariečių gyvenime atsiskyrė. Šamano priemonės-nepaprasta individuali patirtis-yra psichologinės, bet tikslai sociologiniai: gydyti ir aptarnauti bendruomenę.

Aldona Kalinienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą