Populiariausi įrašai:

2010 m. rugsėjo 18 d., šeštadienis

SPALVŲ GALIA

J. W. Goethe: „Spalvos veikia sielą, jos gali sukelti jausmus, emocijas ir mintis, kurios mus ramina arba jaudina, liūdina arba džiugina”.


  Jei dabar apsižvalgytumėte aplink save, pamatytumėt daugybę spalvų ir atspalvių, kurie jus supa, bet turbūt net nenutuokiate, kokios didelės įtakos jie turi mums? Šiais laikais yra atliekami psichologiniai spalvų testai žmogaus asmenybei tirti, spalvomis stimuliuojama asmenybės būsena, spalvų terapija jau nuo senų laikų naudojama gydymui Senovės Kinijoje, Indijoje, Egipte. Pirmoji chromoterapijos klinika Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo įkurta XIX amžiaus pabaigoje. Dauguma šiuolaikinių mokslinių tyrimų patvirtina spalvų gydomąsias savybes. Egzistuoja skirtingi gydymo spalvomis metodai: spalvų meditacija, chromopunktūra, litoterapija. galų gale interjere taip pat pabrėžiama spalvų svarba, kad žmogus sudarytų sau tinkančią, gerai nuteikiančią, nedirginančią aplinką. Taigi, galiausiai prieinama išvada, jog vienu ar kitu atveju spalvos iš tikrųjų atspindi žmogaus asmenybę ir jo fizinę būklę.

  Galbūt spalvos turi tokią galią mums, nes jos yra mumyse? Tai čakros- septyni žmogaus energetiniai centrai, vaivorykštės spalvų derinys, kuris yra išsidėstęs ties žmogaus nugara ir priekine dalimi. Čakros atspindi žmogaus energetiką, mintis, emocijas, jausmus ir ligas. Jų veikla gali išsibalansuoti, tuomet mes negauname tam tikros energijos ir prarandame pusiausvyrą.

PIRMOJI ČAKRA-RYŠKIAI RAUDONA- (ji išsidėsčiusi lytinių organų srityje) atsako už žmogaus seksualinį aktyvumą, lyderiavimą, jėgą, išgyvenimą bei prisitaikymą.
ANTROJI ČAKRA-ORANŽINĖ- (ji išsidėsčiusi bambos srityje) atsako už žmogaus gyvybines funkcijas, giminės pratęsimą, seksualinę energija, bendravimą.
TREČIOJI ČAKRA-GELTONA- (ji išsidėsčiusi saulės rezginio srityje) ji atsako už bendravimą, nuo jos veiklos priklauso, kaip žmogus yra prisitaikęs visuomenėje. Jeigu šis centras blogai išsivystęs, žmogus būna labai uždaro būdo, bijo bendrauti, slepiasi nuo žmonių, dažnai serga skrandžio ligomis, būna sutrikusi kepenų veikla.
KETVIRTOJI ČAKRA-ŽALIA- (tai širdies čakra) jei žmogus labai nuoširdus, stengiasi suprasti kitus žmones, jiems padėti, myli supančią aplinką, galima numanyti, kad jo čakra dirba labai aktyviai, bet jeigu jūs matote, kad žmogus visą laiką piktas, pergyvena, nemėgsta bendrauti, jaučia pagiežą kitiems - jo širdies energetinis centras užblokuotas. Tokie žmonės dažnai serga širdies ligomis, jų kraujo spaudimas nepastovus.
PENKTOJI ČAKRA-ŽYDRA- (ji išsidėsčiusi gerklės srityje) čia esti mūsų emocijos. Dažnas atvejis, kai nemokame suvaldyti emocijų ir pakeldami balsą šaukiame ant kito žmogaus- pasekmės būna liūdnos, išprovokuojame gerklės uždegimą ar panašią ligą. Taip patys sau užblokuojame šį centrą.
ŠEŠTOJI ČAKRA-MĖLYNA- (ji išsidėsčiusi mūsų kaktos viduryje) tai mūsų vadinama trečioji akis, intuicija. Daugelio žmonių trečioji akis yra uždaryta, tik sudėtingų metodikų bei ilgalaikio meditavimo dėka ją galima suaktyvinti.
SEPTINTOJI ČAKRA-VIOLETINĖ- (išsidėsčiusi viršugalvyje) šis energetinis centras ypatingas tuo, kad per jį mes gauname energiją iš Visatos bei, manoma, palaikome ryšį su Aukščiausiuoju. Jei žmoguje šis energetinis centras yra užblokuotas, dažniausiai jis būna piktas, sergantis įvairiausiomis psichologinėmis ligomis, depresija.

Dabar galime palyginti čakrų spalvų reikšmę su aiškinamu kasdienybėje sutinkamų spalvų reikšme žmogui:

RAUDONA- spalva priskiriama ugniai. Ji pasižymi ryškumu ir galinga vibracija. Todėl šildo, jaudina, drąsina ir teikia energijos. Raudona dar vadinama meilės, aistros, jėgos, pykčio bei karo spalva (Senovės romėnai raudonai rengdavo dievus). Paplitusi nuomonė, kad raudoną spalvą savo aplinkoje mėgsta veiklūs, ambicingi žmonės, trokštantys aplinkinių dėmesio ir siekiantys visuomet būti įvykių sūkuryje.
ORANŽINĖ- tai saulės spalva, pasižyminti didele energija. Oranžinė spalva simbolizuoja judėjimą, galią, energiją ir dosnumą. Ji stimuliuoja protą, įtakoja socialinius ryšius, ją rekomenduojama naudoti, siekiant paskatinti žmonių protinį darbą ar tarpusavio komunikaciją. Jos turėtų vengti emocijoms lengvai pasiduodantys žmonės. Manoma, jog oranžinė spalva patinka impulsyviems, dinamiškiems, kupiniems optimizmo ir ambicingiems žmonėms.
GELTONA- siejama su protu ir vertinimu. Joje glūdi socialinė energija. Ji žadina norą gyventi. Be to, geltona spalva simbolizuoja smalsumą ir troškimą pagerinti pasaulį. Ši spalva stiprina imunitetą. Geltoną spalvą mėgsta linksmi ir judrūs žmonės.
ŽALIA- asocijuojasi su gaiva, jaunatviškumu, ištikimybe, harmonija ir gijimu. Ši spalva padeda nusiraminti (senovės egiptiečiai žaliai dažydavo šventyklų grindis) , nuteikia poilsiui, simbolizuoja tyrą meilę. Šią spalvą garbina daugelis jautrių žmonių, mėgstančių gamtą, gyvūnus ir visą gyvąjį pasaulį.
ŽYDRA- simbolizuoja dangų, prisirišimą bei darną ir dangišką ramybę. Ši spalva mažai analizuojama palyginti su kitomis, anglai ir amerikiečiai net neišskiria žydros spalvos ir dažnai ją painioja su kitomis esančiomis panašių atspalvių.
MĖLYNA- simbolizuoja mąstymą apie aukštesnius dalykus ir paslaptį. Tai tiesos, atsidavimo, rimties ir nuoširdumo spalva. Žmonės, kuriuos traukia ši spalva, vertina dvasinę pusiausvyrą ir tarpusavio pasitikėjimu grįstus santykius. (Mėlyna buvo naudojama kaip apsauga nuo raganų, kurios, kaip spėjama, nemėgo šios spalvos. Senovės Egipto faraonai dėvėjo mėlynus drabužius tikėdami, kad ši spalva apsaugo nuo nelabojo).
VIOLETINĖ- reiškia taurius dvasinius siekius, todėl ji visada buvo siejama su religija. Ši spalva nuramina nervus bei yra ypatinga dėl gydomųjų antiseptinių savybių. Žmones, pasirinkę violetinę spalvą reprezentuoja misticizmą, paslaptį ir magiją. Tai lakios vaizduotės ir stiprios intuicijos žmones, linkę į meditaciją.

Augustė Rumbutytė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą